Zonne-energie kan veel goedkoper

Vanuit Amerika werkt Nederlander Frank van Mierlo in samenwerking met prestigieuze universiteiten aan efficiëntere zonnepanelen. Het doel is helder; zonne-energie moet net zo goedkoop worden als energie uit bijvoorbeeld steenkool. Zijn bedrijf 1366 technologies werkt hard aan een techniek om zonnecellen efficiënter en goedkoper te fabriceren. De interesse is gewekt; het bedrijf haalde al 100 miljoen dollar op bij investeerders.

Zonne-energie zou op dezelfde manier in de markt gezet kunnen worden als energie uit fossiele brandstoffen. Hierbij moet wel aangetekend worden dat in Amerika, het vestigingsland van 1366 Technologies, energie uit fossiele brandstoffen veel goedkoper in dan in Nederland. Wij kennen flinke belastingen op energie die ze in Amerika niet kennen. Maar desalniettemin is ook bij ons energie uit fossiele brandstoffen relatief goedkoop.

De Amerikaanse overheid gelooft in het plan voor schone en goedkope energie. Onder de regering Bush haalde van Mierlo de eerste investering op en onder Obama kreeg ie nog eens een zeer goedkope lening. Het geld wordt besteed om een technologie te vervolmaken. Het gaat hierbij om zogenaamde ‘wafers’, de elementen waar zonnecellen uit worden gezaagd.

De crux van 1366 Technologies is dat men een halffabricaat direct smelt uit zuiver silicium in plaats van een blok te verzagen. ‘Zo kunnen we wafers produceren voor minder dan de helft van de oude kosten. Onze klanten maken daar weer zonnecellen van.’ Met zonnecellen wordt zonlicht het meest efficiënt omgezet naar elektriciteit. Van winst zal in 2016 sprake zijn. In dat jaar is de verwachting om 50 miljoen wafers te kunnen maken. Vanaf dat moment wordt het realistisch dat zonne-energie net zo duur, of liever gezegd net zo goedkoop, gaat worden als energie opgewekt uit steenkolen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*