Op de juiste manier energieprijzen vergelijken

Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 mogen energieleveranciers de prijzen voor stroom en gas zelf bepalen. Als consumenten zouden wij dus allemaal regelmatig bezig moeten zijn met het vergelijken van energieprijzen en indien nodig het overstappen naar een voordeligere aanbieder. Waarom teveel betalen wanneer er elders goedkopere en vaak duurzamere energie te verkrijgen is? Voor veel consumenten is de jungle van aanbieders en aanbiedingen vaak zo onoverzichtelijk dat zij door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Bovendien zijn de klein gedrukte letters vaak buitengewoon belangrijk en tegelijkertijd onbegrijpelijk voor iedereen die niet thuis is in de energie sector. Wij hebben voor u de belangrijkste regels waar u op moet letten bij het energieprijzen vergelijken op een rijtje gezet:

1. Denk eraan dat de prijs alleen niet alles is. Service, online dienstverlening en duurzaamheid zijn ook belangrijke aspecten om naar te kijken. Laat die niet buiten beschouwing tijdens het vergelijken.

2. Naast verschillende acties worden soms ook overstappremies betaald door energieleveranciers. Deze kunnen oplopen tot meerdere honderd euro’s. Nog een goede reden om de markt goed in de gaten te houden!

3. De prijzen voor energie variëren constant. Daarom kan het ook handig zijn vaste tarieven met variabele tarieven te vergelijken. Bij een variabel contract wordt gekeken naar het verleden en wordt er een gemiddelde van de afgelopen maanden berekend. Vaste prijzen zijn vaak wat hoger vanwege het daaraan verbonden risico.

4. Denk bij het vergelijken ook aan contractduur en opzegtermijn. Dit kan nogal verschillen per aanbieder.

One thought on “Op de juiste manier energieprijzen vergelijken

  1. Ik snap niet waarom het slim zou zijn om je energieprijs langer vast te zetten. De kosten zijn hoger en zo hard stijgen de energieprijzen niet, lijkt mij?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*