Anders omgaan met zonnecellen

In Nederland wordt nog altijd niet voldoende zonne-energie opgewekt. Door zonnecellen in bomen, dakpannen en kleding te verwerken kan dit veranderen, althans dit is de mening van Karel Spee. Een specialist bij het onderzoeksconsortium Sollicance TNO en lector zonne-energie aan de Avans Hogeschool in het Brabantse Den Bosch.

Het is bekend dat Nederland op het gebied van zonne-energie een straatlengte achterstand heeft op andere Europese landen. Wanneer je Nederland afzet tegen Duitsland, dan is Nederland niet meer dan een stuntelende beginneling die het opwekken van wind- en zonne-energie net onder de knie heeft. Waar in Duitsland 15 procent van de totale energie uit wind en zon wordt gehaald, is dat in Nederland 4 tot 7 procent.

Zonnepanelen rendabeler

Toch is het enigszins vreemd, want het is steeds aantrekkelijker zonnepanelen te laten plaatsen. Klassieke zonnepanelen zijn een stuk rendabeler dan vroeger, waardoor het niet meer loont energie te laten leveren door de energiemaatschappij. Volgens Spee kunnen zonnepanelen makkelijk worden terugverdiend. Ook omdat overtollige energie kan worden geleverd aan de energiemaatschappij en omdat zelf opslaan op het moment niet goedkoop is. In de toekomst verandert dat door een batterij die wordt gekoppeld aan de zonnepanelen.

Inventiviteit

Zonnecellen worden in steeds meer producten geïntegreerd. Niet alleen is het handig, je voorkomt ook die lelijke zonnepaneelsystemen op het dak. Dat voordeel heeft ook een nadeel, want geïntegreerde zonnecellen zijn duur, waardoor je te maken hebt met een langere terugverdientijd. Toch is het noodzakelijk, want in Nederland is te weinig ruimte voor grote oppervlaktes met zonnepanelen. Vandaar dat inventief moeten worden omgegaan met zonnecellen.

Die inventiviteit heeft ondertussen geleid tot proeven met zonnecellen in bomen, fietspaden en wegen. Daarnaast wordt getest met zonnecellen op voertuigen als personen- en vrachtauto’s.

Bron: http://www.zonnepanelen-prijzen-vergelijken.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*